Home / Poker strategie / No limit Holdem Strategie / Strategie voor Small Stakes Poker Toernooien
mtt toernooien
mtt toernooien

Strategie voor Small Stakes Poker Toernooien

Strategie voor de eerste levels, BB < 100

Early position

In dit blindniveau is het aan te raden om de meeste handen te folden in vroege positie, zelfs kleine pocket pairs zoals 44 en alle lage/mid suited connectors. Als je een hand krijgt in de range van 77+ of Ajs moet je raisen – 2.5 tot 3x de big blind. Limpen in vroege positie is vrijwel uitgesloten.

Als je de flop gehit hebt, bet dan top pair en beter en check/call met een draw. De potten zijn klein vergeleken met de stacksizes dus er is geen enkele reden om je stack af te callen op een draw zo vroeg in het toernooi.

Een strategie voor de lage MTT’s, zoals de $1 en $2.50 turbo’s, is om sterke handen zoals JJ+ en Aqs te openen met 4-5x de big blind omdat je op deze lage limieten sowieso veel actie krijgt.

Middle position

Hier geldt bijna dezelfde strategie als in early position, namelijk veel handen folden. Je kan echter wel limpen met kleine pocket pairs en suited connectors, maar fold als je wordt geraised.

Late Position

In deze positie kan je meer handen openen en een raise callen met kleine pocket pairs en suited connectors, met name wanneer er meer mensen in de pot zitten. De blinds proberen te stelen met slechte handen in dit blind niveau heeft weinig zin.

Strategie voor midden levels, BB < 400

Early position

Met een grote blind tussen de 100 en 400 is het aan te raden om een low profile te hebben, veel folden dus. Er is weinig verschil met het spel wanneer de Big blind kleiner dan 100 is, behalve dan dat in deze levels de effectieve stacks tussen de 8 en 13 bb komen, waardoor je je goede handen kan gaan shoven. Met een stack tussen de 10 en 15 BB is het aan te raden om shove of fold te spelen.

Middle position

Stacksizes zijn belangrijk in deze stage van het spel. Met een grote stack (+30 bb) kan je in MP, als je first-in bent, relatief wijd openen. Let wel dat er spelers kunnen zijn met stacks van 15-20 BB die op je kunnen shoven als resteal uit late positie. Let dus goed op de stacksizes als je besluit te openen.

Late Position

In deze positie kan je je spel openen. Vanuit de button of small blind kan je erg wijd shoven als je de eerste bent, zo pak je de blinden op die relatief groot zijn vergeleken met je stack. Sommige spelers zullen wel hun blinden verdedigen dus let op. Stelen vanuit late positie is een essentieel element van het toernooi spel dus let op dat je je fold equity behoud, als je te vaak fold verlies je langzamerhand je stack en zal je geen bedreiging vormen, waardoor je licht wordt afgecalled.

Strategie voor late levels, BB >400

Early Position

Met deze grote blinden zal je in deze levels vooral shove of fold spelen. Als je een grotere stack hebt is het nog steeds af te raden om licht te openen vanuit vroege positie, dit zorgt alleen maar voor problemen. Je kan echter wel minraises vanaf UTG, als de tafel weak/tight is, met medium strength hands zoals Tjs en Kqo, maar pas wel op, zelfs op de lage stakes kan men dit doorhebben en zich aanpassen.

Middle Position

Als de BB rond de 800 is zal je in de buurt van de bubble komen. In deze stage van het spel is het goed om druk uit te oefenen op spelers met een medium stack, terwijl je op de hoede bent voor spelers met erg kleine/grote stacks. Als iemand veel aan het limpen is, en fold op agressie, shove dan handen die je normaal fold tegen een limp uit EP. Zo zijn Ax, Kx en suited connectors waardevolle handen tegen dit soort spelers, waar er relatief veel zijn op lage stakes. Let wel op dat je hier nog steeds een hand moet hebben die je normaal gezien all-in geschoven zou hebben, en natuurlijk fold-equity.

Late Position

Als je hier al een grote stack hebt kan je wijd blijven openen en op de bubble kan je vrijwel any two cards all-in schuiven tegen spelers met kleine/medium stacks, vanaf de button of cut-off. Pas wel op voor spelers die commited zijn om te callen.

Als je een kleine/medium stack hebt, grijp dan elke kans aan om all-in te schuiven vanaf de button of small blind, en liet hier ook op spelers die commited zijn om te callen.

Payouts in Small Stakes 180 man Toernooien

Het is zeer belangrijk om te weten wat je kan winnen als je deze toernooien speelt. De uitbetaling is top-heavy, dat wil zeggen dat het meeste prijzengeld wordt verdeeld onder de bovenste plaatsen:

Plaats

Prijzengeld (%)

Buyins

1

30

49

2

20

32

3

11.9

19

4

8

13

5

6.5

10

6

5

8

7

3.5

6

8

2.6

4

9

1.7

3

10-18

1.2

2

 

Zoals je ziet krijgt de top 3 het leeuwendeel van het prijzengeld uitbetaald. Jouw doel als je deze toernooien speelt moet dan ook zijn om de top 3 te bereiken. Als je dit hebt bereikt, speel dan voor de winst van het hele toernooi. Maar hoe bereik je de top 3?

Ken uw tegenstander

Kennis is macht. Als je kan aanwijzen welke spelers loose, tight, aggressief of maniac zijn, dan heb je waardevolle informatie waarnaar je jouw speel strategie kan aanpassen. Als je de laatste negen hebt bereikt hoor je iets te weten over ongeveer de helft van de spelers, aangezien je eerder in het toernooi met ze hebt gespeeld. Het nemen van aantekeningen en het spel observeren is dus belangrijk voor jouw succes aan de finale tafel.

Een tip is om uit te vogelen welk type speler je te maken mee hebt op je linker en rechter kant. Stel dat bijvoorbeeld een onbekende of tight speler aan je rechterkant zit, dan moet je met relatief minder handen een all-in callen uit de blinden als hij de pot probeert te stelen. Als de speler echter een ‘regular’ is, is het advies om lichter te callen, omdat hij waarschijnlijk een relatief wijde range heeft om all-in mee te gaan.

Hetzelfde geldt als er naar jou wordt toegefold. Als je in de Small Blind of Button zit met een 15 BB stack is het af te raden om Q7o te schuiven tegen een loose/aggressive maniac. Heb je 72o tegen een speler die weak/tight is, dan kan je deze profitabel er in schuiven. De basisprincipes hier zijn de read op de speler en de grootte van de stack.

Stack Sizes

Een read hebben op je tegenstanders is een beslissende factor tot het aannemen van een range handen van een speler, en daarmee je spel aan te passen. Wat even belangrijk is zijn de grootte van de stacks en hoe je je aggressie reguleerd met betrekking tot verschillende stack sizes. Hieronder is een scenario en hoe verschillende stacks je spel dicteren.

Er zijn vijf spelers over, de blinden zijn 2k/4k en er wordt gefold naar jou in de Small Blind. De speler in de big blind is een regular met een enigzins wijdere calling range dan de meeste spelers. We nemen aan dat hij een all-in van jou called met handen zoals A5s+, A7o+, 55+, Kts+ en Kqo+, wat ongeveer de top 17% van mogelijke handen representeerd. Dit is de calling range waar we hem op zetten wanneer hij een stack size heeft van 17 BB (70k).

Welke range van handen kan je nu met winst all-in schuiven vanaf de Small Blind als je stack is:

a) 40k (10 BB)

b) 60k (15 BB)

c) 90k (20 BB)

De stacks van de andere spelers zijn 30k, 60k en 70k.

Als je stack a) 40k (10 BB) is, kan je vrijwel 100% van je handen all-in schuiven vanaf de small blind.

Met een stack van b) 60k (15 BB) heb je meer te verliezen. Dat verkleint je range tot ongeveer de top 25% van je handen maar dat is nog steeds een wijde range die je kan schuiven vanaf de SB.

Als je de chipleader bent met een stack van c) 90k (20 BB) is het aan te raden om geen enkele hand all-in te schuiven omdat de effectieve stacks te groot zijn. Je kan echter wel ongeveer de top 12% van je handen all-in schuiven en winst maken, maar in realiteit is het beter om hier een kleine raise te maken, behalve als je verwacht dat je tegenstander zal terugspelen met slechte handen.

Als we de speelstijl van de speler op Big Blind veranderen naar een nit (een super tight speler), dan kan je any two cards schuiven met stack a) en b). Met de 90k stack van c) kan je 40-50% van je handen all-in schuiven.

Zoals al vermeld in een eerder artikel raden wij aan om met SNG Wizard te spelen met verschillende stacks, posities en ranges.

Raisen of All-in Schuiven

Op de lage limieten zul je veel spelers zijn die stacks van 20 BB of meer all-in schuiven om te voorkomen dat ze zich in een spot bevinden waar ze moeten folden naar aggressie of een hand post flop te spelen. Het is af te raden om all-in te schuiven vanwege deze redenen en bovendien kan het een dure grap worden.

De hoofdreden om all-in te schuiven is om maximale druk uit te oefenen op de spelers die nog moeten beslissen en natuurlijk om re-steals te voorkomen van agressieve spelers. Op de lage limieten hoef je je hier echter niet veel zorgen om te maken, vaak is een kleine raise genoeg, en als je gereraised wordt kan je met gemak folden.

De juiste strategie kiezen

Op de finale tafel, met acht of negen spelers over, moet je je strategie bepalen aan de hand van je stacksize. Het doel is om de top drie te behalen, en dat betekent niet dat je alle spelers zelf moet uitschakelen. Daar helpen je medespelers je wel mee.

Over Joery van Berkel

Profielfoto van Joery van Berkel

Lees ook

omaha poker

Omaha Poker Spelregels

Pot-Limit Omaha Poker is al jarenlang een populair spel in Europa en is na Texas ...

Geef een reactie