Home / Poker strategie / Algemene Poker strategie / Reverse Implied Odds (RIO) situaties

Reverse Implied Odds (RIO) situaties

Hoe meer ik over poker nadenk, hoe meer ik denk dat RIO een extreem handig en belangrijk concept is. Je kunt er bijna alles mee verklaren: het belang van agressie, het belang van positie, waarom het zo lastig is om zonder initiatief te spelen… Maar de manier waarop ik over RIO nadenk, verschilt nogal van onderstaande beschrijvingen. Ik vind de beschrijvingen van Sklansky en EMc niet concreet, uitgebreid en helder genoeg, en hoewel RIO-situaties echt niet fijn zijn, win je soms wel degelijk een grote pot.

“There are other times when you must realize that your odds are not as good as they seem. These situations occur when you have a mediocre hand at the moment, yet your opponent keeps betting. Thus, you are in the position of winning the minimum if you have the best hand but losing the maximum if you have the worst hand. The true pot odds in such situations are much worse than they seem, and so we call them reverse implied odds.”
-Sklansky in the Theory of Poker, 59

In dit en het volgende artikel zal ik wat dieper ingaan op het concept RIO. De rest van dit artikel bestaat uit een selectie van allerlei verschillende RIO-situaties. In het volgende artikel zal ik uitleggen en beschrijven wat al die situaties gemeen hebben, en zo mogelijk zal ik die RIO-situaties verder indelen. Nadat het concept RIO dan helemaal helder geworden is, zal ik terugkomen op wat Sklansky en EMc schrijven. Ik zal dan kunnen uitleggen waarom Sklansky schrijft dat je een kleine pot verliest of een grote pot wint, en ik zal duidelijk maken wat EMc bedoelt met het vage ‘your opponent controls the flow in the hand’.

Voorbeelden en beschrijvingen van RIO-situaties

 1. 6max No Limit Hold’em, de beginstacks zijn 100 big blinds diep. UTG en UTG+1 folden, de CO raiset naar 3x de big blind. Je zit in de big blind met AJo en de button en SB folden. Je denkt dat de CO zo’n raise maakt met ongeveer 25% van alle handen, en tegen die hand-range doet AJo het goed volgens PokerStove. Je besluit te callen en de flop is KJ8 met een harten-flushdraw (je hebt geen backdoor-flushdraw). Je checkt naar je tegenstander toe, en hij maakt zijn standaard c-bet van ¾ pot (de pot was 6,5 big blinds en hij bet 5). Je verwacht dat hij dat met ongeveer alle betere handen doet, en ook met veel draws. Dit is een klassieke RIO-situatie. Je ligt voor tegen zijn betting-range op de flop, en je krijgt goede odds om te callen. Als de stacks niet zo diep zouden zijn, en zijn bet jou all-in zou zetten, zou het een makkelijke call zijn. Maar dat is niet het geval: als je callt is de pot 16,5 big blinds, en de stacks zijn 92 big blinds. Er kan dus nog flink gebet worden op de turn en river. En elke keer als je tegenstander bet, moet jij een lastige beslissing maken. Stel je voor dat je callt en dat de turn een A, Q, T, 9 of een derde harten is, en dat je tegenstander weer een flinke bet maakt. Waarschijnlijk is het dan het beste om te folden. En zelfs als de turn een blank is en je tegenstander bet, heb je een zeer lastige beslissing. Hoe je de situatie ook bekijkt, je AJo hand is hier zeer lastig te spelen. En je kunt dat begrijpen door te onderkennen dat je in een RIO-situatie terecht bent gekomen – eigenlijk preflop al! Trouwens, ook met handen als QQ, QJ, JT, TT en 99 en 77-22 zit je op de flop in een soortgelijke RIO-situatie.
 2. 6max No Limit Hold’em, de beginstacks zijn 100 big blinds diep. UTG en UTG+1 folden, je zit op de CO en opent JTcc naar 3,5 big blinds. De button – een goede agressieve speler, die lastig op een hand te zetten is – callt, en de rest foldt. De flop is Jh5h8d. Je maakt een c-bet omdat je je hand wilt beschermen en omdat je value wilt krijgen uit handen als 99 en 87s. Maar de button raiset. Je zit hier meteen weer in een RIO-situatie: je ligt voor tegen de range van je tegenstander maar je hand is extreem lastig te spelen. Alle opties hebben nadelen: denk hier zelf verder over na!
 3. 6max No Limit Hold’em, de beginstacks zijn 100 big blinds diep. UTG en UTG+1 folden, je zit op de CO en opent QQ-AA naar 3,5 big blinds. De button – een goede agressieve speler, die lastig op een hand te zetten is – callt, en de rest foldt. De flop is Jh5h8d. Je maakt een c-bet omdat je je hand wilt beschermen en omdat je value wilt krijgen uit handen als 99 en 87s. Je opponent callt en de turn is de 4s. Je bet natuurlijk nog een keer, maar de button raiset opeens! En opeens bevindt je je weer in een vervelende RIO-situatie…
 4. 6max No Limit Hold’em, de beginstacks zijn 100 big blinds diep. UTG opent, je callt op de BTN met KQs. Jullie gaan heads-up naar de flop: Q74 rainbow. UTG bet pot, je callt. De turn is een 9 en UTG pot weer. RIO!
 5. 6max No Limit Hold’em, de beginstacks zijn 100 big blinds diep. Je opent op de CO, de big blind callt. Je flopt een overpair en je bet de flop en turn. Maar op de turn check-raiset je tegenstander…
 6. 6max etc. BTN opent, je callt met 88 in big blinds. Je check-raiset 246 board, en de BTN clicks it back…
 7. Je opent AQo op de CO, en de button maakt een vrij kleine 3bet. Je callt, en je opponent bet 1/3 pot op een KQ9 board…
 8. Single-raised pot, en je krijgt veel actie van twee spelers op een 467xx board, terwijl je AA hebt.
 9. Je hebt een overpair op een monotoon board (je hebt zelf geen kaart van die suit), en je tegenstander maakt op de flop een pot-size donkbet.
 10. Je opent 99 op de CO, en de button maakt een 3bet. Je weet dat hij dat met zo’n 11% van zijn handen doet: zo ongeveer TT+, AQ+, en veel suited junk en 22-44. Je ligt voor tegen zijn 3bet-range, maar toch is callen erg vervelend, en misschien zelfs –EV.
 11. HU. De button opent zo’n 80% van zijn handen naar 3x, maar toch is het waarschijnlijk het beste om A7o te folden…

Een hypothetische situatie

Ik heb ook nog een ander voorbeeld gemaakt. Het is iets minder realistisch, maar het maakt de wiskunde en logica achter RIO-situaties heel goed duidelijk.

No Limit Hold’em. Je zit out of position op de turn, heads-up, tegen een goede tegenstander. Het board is T53K rainbow (geen flush-draws). Je hebt T9 in je handen. De pot is op dit moment 20 big blinds, de stack sizes zijn 80 big blinds. Je checkt naar je tegenstander toe (betten heeft niet veel zin: je kunt niet value-betten en ook niet bluffen). Je tegenstander bet 20 big blinds. Stel nu

 • dat je weet dat hij 55% van de tijd aan het bluffen is, en dat je tegenstander 100 verschillende handen in zijn hand-range heeft (45 nut-handen, 55 bluf-handen)
 • dat zowel jij als je tegenstander nooit jullie hand verbeteren op de river, d.w.z. dat als je nu de beste hand hebt, je ook de beste hand op de river hebt
 • dat als je callt, je op de river weer checkt
 • dat je weet dat je tegenstander op de river als volgt speelt: hij bet pot (60 big blinds!) met al de handen die jou verslaan, en hij bet ook pot met 24 van de 55 blufhanden die hij in zijn hand-range heeft
 • dat je weet dat je tegenstander de andere 31 blufhanden checkt, zodat jij de pot wint

Het is hopelijk duidelijk dat als je de turnbet callt, je ook de riverbet moet callen. Je krijgt namelijk 2-1 odds, en wint iets vaker dan 33,3% (namelijk 24/69%). De EV van een call op de turn is:

(31/100)*40+(45/100)*-80+(24/100)*100= 0,4 big blinds.

Wat opvalt is dat het downcallen je maar erg weinig oplevert, terwijl je op de flop toch dik voorligt. Dit wordt veroorzaakt door het feit dat je tegenstander effectief kan value-betten op de river. Dit is typisch voor een RIO-situatie.

Een gevolg van RIO kan dus zijn dat de EV van callen maar net positief is, terwijl je vaak de beste hand hebt als hij voor het eerst bet. Maar vaak is het nog erger en moet je zelfs folden terwijl je tegen de eerste bet dik voorligt. Het is eenvoudig om zo’n voorbeeld te maken: neem aan dat je tegenstander in het vorige voorbeeld niet 45 maar 46 van de 100 keren de nuts heeft. Je kunt nu de turn-bet niet callen als hij op de river even vaak bluft:

(30/100)*40+(46/100)*-80+(24/100)*100= -0,8 big blinds.

Merk op dat de river call wel +EV is. Merk verder op dat je op de turn zou snapcallen als er niet meer gebet zou worden op de river. Verder zou je ook kunnen callen als je tegenstander nooit bluft op de river. Dat geval is namelijk hetzelfde als de situatie waarin er helemaal niet meer gebet wordt op de river, do you see why? En als je tegenstander veel te vaak bluft, kan je makkelijker downcallen. Je komt dus niet tegen alle tegenstanders even vaak in RIO-situaties. Het zal duidelijk zijn dat je tegen goede spelers veel vaker in die spots terechtkomt.

Als het goed is, is het nu duidelijk dat het niet zo is dat je altijd kunt callen als je directe pot odds hebt tegen de betting-range van je tegenstander. Op de river is dat een goede manier van denken, maar op de flop en turn spelen ook andere factoren mee. Soms heb je een middelmatige hand op de flop en kan je callen, maar is je verwachtingswaarde erg laag. En soms moet je al op de flop folden, omdat je anders in grote problemen komt op latere streets. Maar er valt nog veel meer te zeggen over RIO-situaties. Zo zal ik in het volgende artikel zal ik een wat meer theoretische verklaring van RIO geven.

Dit artikel was de eerste van een reeks artikelen waarin ik steeds op een andere manier zal ingaan op RIO-situaties. In het begin zullen die artikelen vrij conceptueel en theoretisch zijn; in latere artikelen zal ik het geleerde dan toepassen op concrete situaties. Ik zal onderwerpen bespreken als:

 • Is het mogelijk om RIO-situaties te vermijden?
 • Is het mogelijk om preflop in een RIO-situatie te zitten?
 • Hoe kan ik mijn tegenstanders vaker in RIO-situaties brengen?
 • Wat is de beste strategie als je je in een RIO-situatie bevindt?
 • Niet alle RIO-situaties zijn hetzelfde, dus waar moet ik op letten om de beste strategie te bepalen?
 • Wat is de rol van positieagressie en initiatief in RIO-situaties?

Vragen, opmerkingen en suggesties zijn welkom!

Over Joery van Berkel

Profielfoto van Joery van Berkel

Lees ook

omaha poker

Omaha Poker Spelregels

Pot-Limit Omaha Poker is al jarenlang een populair spel in Europa en is na Texas ...

Geef een reactie