Home / Poker strategie / Omaha Strategie / No limit speler leert Pot limit Omaha

No limit speler leert Pot limit Omaha

De laatste tijd ben ik me steeds meer aan het verdiepen in Pot Limit Omaha. Dit spelletje wordt steeds populairder, terwijl de No Limit-games wel populair blijven, maar steeds zwaarder worden. Als je tegenwoordig aan een 5/10 tafel zit met 4 regs en 1 vis met een 75 big blind stack, terwijl je aan de PLO tafels met vissen wordt overspoeld.

Hier een paar ‘random’ dingen die me opgevallen zijn in mijn eerste +-20k handen.
PLO wordt veel losser gespeeld dan No limit holdem, om 2 redenen:
• Vissen worden heel snel enthousiast van 4 kaarten in hun hand. Als een vis in no limit K2o ziet, weet hij ook wel dat de hand weinig potentie heeft, maar AK32 lijkt opeens een stuk mooier. Je komt erg veel vissen tegen met een vpip boven de 65.
• De regulars spelen ook een stuk losser: Andere spelers maken grotere fouten postflop, en de preflop equity ligt dichter bij elkaar dan in holdem. Daardoor kan je meer goed maken met postflop spel, en kan je vaker callen preflop doordat je goede odds krijgt.

Omdat je met 4 kaarten veel meer mogelijkheden hebt dan met 2, floppen slechte spelers veel vaker een hand in PLO waarvan ze het gevoel hebben dat ze er 100bb mee in kunnen gooien. AK74 op A92 is qua sterkte misschien vergelijkbaar qua handsterkte met 25s op hetzelfde bord in NL holdem, toch vind je in nl weinig spelers die bereid zijn met bottom pair voor stacks te spelen, terwijl je in PLO constant vissen TPTK ziet callen, en regelmatig zelfs voor 100bb.
Regulars lijken veel meer straightforward te spelen. Zeker aan 2/4 kom je constant spots tegen waar jij een hoop sterke handen kan reppen, en zij nooit heel sterk zijn. Als je het spelletje dan een beetje door krijgt kan je veel extreem +EV bluffs maken. De spelers lijken simpelweg niet gewend te zijn aan goede agressieve spelers en passen nog veel slechter aan dan in holdem. Er zijn veel spelers die gewoon helemaal nooit bluffen. Anderen zien je 1 keer bluffen en geloven je de rest van hun leven niet meer. Het lijkt een beetje op Holdem twee jaar geleden.
3betten in positie is extreem winstgevend met heel veel handen, zeker op de button. Mensen callen veel teveel uit positie en spelen dan heel slecht in 3bet pots.

Ze denken dat je altijd AAxx hebt als je 3bet, en proberen je te outfloppen anders check/folden ze veel. Met goede drawing hands heb je ook heel erg veel flops die je kan bet/callen.

Positie is denk ik nog belangrijker dan in holdem, je zit bijna altijd met drawing hands op de flop en de turn, en als je geen drawing hand hebt heeft je tegenstander nog altijd veel equity. Uit positie deze handen spelen is heel erg moeilijk in beide gevallen. Bijvoorbeeld als je JJ55r heb op: KhJs6h7s, tegen een goede speler, je zit uit positie en hebt de flop gebet. Je eerste instinct als holdem speler is: betten voor value van draws, en van mindere handen. Maar wat je ook doet als je hier bet is een enorme pot bouwen uit positie, en er zijn heel erg weinig rivers die je door kan betten, en je moet vaak check/folden. Als je daarentegen checkt om te checkraisen is het resultaat dat het of allin gaat op de turn, waar je bijna altijd voorstaat, of je houdt de pot onder controle uit positie en kan makkelijker rivers spelen.

Hier een typisch omaha handje, met analyse.
5/10 PLO 6max
CO 30/20 over 50 handen (1100$) speler opent naar 35$
Ik zit op de Button (1800$) met 79TJ doublesuited, en ik 3bet naar 120$
Ik 3bet omdat mijn hand gewoon een monster is, en erg goed flopt, hij veel teveel gaat callen en dan te flop check folden, en om een agressief image te bouwen.
De blinds folden, en de Cutoff 4bet naar 375$.
Het mooie aan omaha is dat je er hier 100% zeker van kan zijn dat hij AAxx heeft bij elke speler die ik tot nu toe tegen ben gekomen. Ook zal hij AAxx hier bijna elke keer 4betten en niet callen of folden (of dat goed is is een ander verhaal).
Nu kan ik callen folden of allin gaan. Ik kies om te callen.

Hand Pot equity Wins Ties
7h9sThJs 43.75% 261,496 2,047
AA** 56.25% 336,457 2,047

Pushen zou dichtbij 0ev zijn, maar callen is hier zeker +ev.
Zijn hand is hier gedefinieerd, jouwe niet, hij zal hoogstens verwachten dat je een goede KKxx hand hebt, of een goede rundown. Maar op de flop is de pot 765$, met nog 635 behind. Hij zal waarschijnlijk elke flop pushen. Het mooie van deze spot is dat jij kan bepalen op welke flops je de extra potbet er in wilt hebben, en op welke je weg gaat komen van je hand. En je flopt ruim vaak genoeg goed om preflop te kunnen callen. Je hebt alleen de optie om te folden als de flop wel ongunstig komt, en daarom is callen hier veel meer +ev dan pushen.

Ik call, de flop komt a72, hij denkt een tijdje na en shovet, en ik heb een makkelijke fold.

Over Joery van Berkel

Profielfoto van Joery van Berkel

Lees ook

mtt toernooien

Strategie voor Small Stakes Poker Toernooien

Strategie voor de eerste levels, BB < 100 Early position In dit blindniveau is het ...

Geef een reactie